© 2013 Loebl Schlossmann and Hackl

SHENZHEN CULTURAL CENTER
LOCATION:
Shenzhen, China
SIZE:
220,000 sf
The concert hall on the right features metaphorical allusions to musical instruments and natural landscapes. Finished in polished wood, the hall is situated within a grove of columns reminiscent of instrumental strings. The monumental space appears as a high-tech instrument emerging from a granite case suspended in space between reflecting pools and a titanium parasol roof floating cloud-like overhead.

To test the concert hall’s acoustical performance prior to construction, computer modeling was used during the planning phase. Anechoic music—music reproduced with zero reverberation—was plugged into the model to preview the hall’s sound quality and record the results on CD. Using this technique, the architectural acoustic qualities were confirmed at an early stage, minimizing any need for future modification.
 
The central library design on the left bridges the transition from the antiquated concept of book storage to digital data storage and transmission systems. The bookstack tower is a prismatic volume of books whose solidity is rendered by shadowy wood and stone ‘core’ elements veiled behind its translucent glass shell. The electronic media wing of the library is a highly transparent structure containing all of the computerized storage and retrieval areas and incorporates a computer-driven media facade whose kinetic vitality will mirror the data flows within.

In 1998, the Shenzhen Cultural Center won the Unbuilt Design Honor Award for Excellence / American Institute of Architects, Chicago Chapter, and in 1999, it earned the Unbuilt Architecture Award / Boston Society of Architects / AIA.
    
    
  
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8